„Olimpiada Gimnaziilor” sau Noua „Daciada”

Infinity Trophy

În toamna anului 2015, Comitetul Olimpic și Sportiv Român (împreună cu partenerul său principal Dedeman), în colaborare cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și 10 Federații Sportive Române – Atletism, Badminton, Baschet, Fotbal, Handbal, Oină, Rugby, Șah, Tenis de Masă și Volei, a demarat proiectul „Olimpiada Gimnaziilor”. Această frumoasă și atractivă competiție sportivă școlară de masă, se dorește a fi o nouă „Daciada”.

“Consider drept normală implicarea COSR în dezvoltarea sportului de masă, ca principal punct de start al vieții sportive din societatea românească. Câți ați făcut sport pentru că un profesor sau un antrenor a venit la școală și v-a selectat? COSR și partenerii săi vor să reînvie această tradiție câștigătoare. Daciada este un nume de care se leagă multe amintiri frumoase. Așa cum am prezentat deja acest aspect în proiectul meu România Olimpică 2014-2024, misiunea COSR rămâne aceea de susținere și consolidare a poziției României în elita sportului mondial și de sprijin activ pentru îmbunătățirea practicării sportului de masă prin diminuarea accesului inegal la sport al populației în ansamblu.” (Alin Petrache – președinte al Comitetului Olimpic Român)

Misiune și așteptări

Peste 6000 de școli cu clase gimnaziale din toată țara s-au înscris, încă de la prima ediție, în acest frumos proiect sportiv și, în mod cert, numărul lor va crește în următorii ani. Prin ceea ce și-a asumat, „Olimpiada Gimnaziilor” urmărește: atragerea unui număr cât mai mare de copii către sport; dezvoltarea ariei de selecție pentru practicarea sportului de performanță la nivel național; depistarea tinerelor talente și înscrierea lor în programele de performanță; educarea tinerilor în spiritul unui mod de viață activ, bazat pe practicarea regulată a exercițiilor fizice; asigurarea oportunităților competiționale adecvate vârstei, ca factor care influențează procesul de formare a sportivilor; transpunerea experienței olimpice multisport într-un program național; conștientizarea părinților privind rolul educativ al sportului și al olimpismului. „Olimpiada Gimnaziilor” contribuie la formarea și dezvoltarea culturii sportive în rândul publicului larg din România, promovând valorile olimpismului românesc: tradiția, pa siunea, respectul, excelența, mândria națională.

Cine participă?

La această competiție sportivă școlară au drept de participare elevii claselor V-VIII din unitățile de învățământ preuniversitar, forma de zi, înscriși în registrul matricol al unității școlare pe care o reprezintă, la data de 15 octombrie a anului școlar respectiv. Elevii din Centrele de Excelență și Centrele Olimpice, școlarizați temporar în unitățile de învățământ din localitățile în care funcționeză acestea, au drept de participare numai pentru unitățile de învățământ de unde provin și sunt înmatriculați. Pot participa echipe ale unităților de învățământ care au asociații sportive, structuri sportive fără personalitate juridică, constituite în baza Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000 cu modificările și completările ulterioare și a Hotărârii Guvernului nr. 884/2001 privind aprobarea Regulamentului de punere în aplicare a prevederilor Legii nr. 69/2000. Fiecare unitate de învățământ are obligația să participe, în cadrul O.G., la cel puțin trei discipline sportive dintre cele prevăzute în calendarul competițional național. Din cele trei discipline sportive cel puțin o participare se face la un joc sportiv.

Când are loc?

„Olimpiada Gimnaziilor” se desfășoară anual, iar prima ediție (2015- 2016) a avut deja loc. Startul s-a dat pe 1 octombrie 2015, cu ocazia evenimentului „Ziua Sportului Școlar”, iar etapele de desfășurare sunt: etapa pe școală (octombrie – noiembrie); etapa pe localitate/centre de localități (noiembrie – decembrie); etapa județeană (ianuarie – februarie); etapa regională (martie-aprilie); etapa națională – finala (mai-iunie). Atât la faza regională, cât și la faza finală, COSR a oferit echipelor participante echipament de pregătire, echipament de joc, dar și materiale sportive. De asemenea, COSR a susținut financiar asistența medicală pentru faza finală.

Rezultatele primei ediții a „OLIMPIADEI GIMNAZIILOR” (2015-2016)

Handbal feminin, șah și tenis de masă

Primii câștigători ai celei dintâi ediții a Olimpiadei Gimnaziilor au fost desemnați la Râmnicu Valcea, unde au avut loc finalele la handbal și șah și la Buzău, gazda întrecerilor de tenis de masă. Colegiul Energetic Râmnicu Vâlcea a câștigat ediția din acest an a Olimpiadei Gimnaziilor la handbal feminin, după un turneu final pe care l-a controlat în totalitate. În finala competiției, care s-a desfășurat în propria sală, echipa din Vâlcea s-a impus cu 26-20 în fața LPS Banatul Timișoara.

Clasament final – handabal fete

Diana Saman, cea mai valoroasă handbalistă!

Locul I – Colegiul Energetic Râmnicu Vâlcea

Locul II – LPS Banatul Timișoara

Locul III – Școala Gimnazială Ștefan Cel Mare Galați

Locul IV – Școala Gimnazială Nr. 2 Sebeș

Locul V – Școala Gimnazială Lucian Blaga Baia Mare

Locul VI – Școala Gimnazială Nr. 1 Onești

Locul VII – Școala Gimnazială Nr. 40 București

Locul VIII – Școala Gimnazială Grigore Moisil Ploiești

Clasament final – handabal băieți

Radu Alexandru, cel mai valoros handbalist!

Locul I – Școala Gimnazială I. Hațeganu Cluj Napoca, jud. Cluj

Locul II – Școala Gimnazială Miron Neagu Sighișoara, jud. Mureș

Locul III – LPS CSS Roman, jud. Bacău

Locul IV – Școala Gimnazială Nr. 2 Reșița, jud. Caraș Severin

Locul V – Școala Gimnazială I.A. Basarabescu Ploiești, jud. Prahova

Locul VI – LPS Focșani, jud. Vrancea

Locul VII – Școala Gimnazială Mircea Sântimbreanu București, Sector 5

Locul VIII – Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu Drăgășani

Clasament final – șah, echipe mixte

George Stoleriu, cel mai valoros șahist!

Locul I – Colegiul Național Mihai Viteazul Ploiești

Locul II – Colegiul Național Iași

Locul III – Liceul Teoretic Dragoș Vonica Giroc

Locul IV – Colegiul Național Andrei Șaguna Brașov

Locul V – Colegiul Național Dragoș Vodă Sighetul Marmației

Locul VI – Școala Gimnazială George Emil Palade Buzău

Locul VII – Școala Gimnazială Grigore Ghica Voievod București

Locul VIII – Colegiul Național Mircea cel Batrân Râmnicu Vâlcea

Clasament final – tenis de masă, echipe mixte

Mihai Nemaciuc, cel mai valoros jucător de tenis de masă!

Locul I – LPS Bistrița

Locul II – LPS Constanța

Locul III – Școala Gimnazială Matei Basarab Pitești

Locul IV – Școala Gimnazială Cireșarii Mediaș

Locul V – Școala Gimnazială Mihai Eminescu Arad

Locul VI – Școala Gimnazială Traian Craiova

Locul VII – Școala Tristan Tzara Moinești

Locul VIII – Colegiul German Goethe București

Clasament final – fotbal fete

Marinela Cotoș, cea mai valoroasă fotbalistă!

Beatrix Tofalvi, cel mai bun portar!

Roberta Dinulescu, cea mai tehnică jucătoare!

Ioana Veronica Pătrăuceanu, golgeter!

Locul I – Școala Gimnazială Dimitrie Onciul Straja, jud. Suceava

Locul II – Școala Gimnazială Kriza Ianos Căpâlnița, jud. Harghita

Locul III – Școala Gimnazială Decebal Craiova, jud. Dolj

Locul IV – Colegiul Național I.C.Bratianu Hațeg, jud. Hunedoara

Locul V – Școala Gimnazială Chițcani, jud. Brăila

Locul VI – Școala Gimnazială nr. 40 București, Sector 2

Locul VII – Școala Gimnazială Trivalea Moșteni, jud. Teleorman

Locul VIII – Școala Gimnazială Bârsanul de Sus, jud. Satu Mare

Un premiu special au primit cei mai buni jucători de fotbal ai finalelor mari, atât la fete, cât şi la băieți. Astfel, Marinela Cotos şi Mihnea Bucur vor merge la Campionatul European din Franța, acolo unde vor asista la meciul România-Elveția, care va avea loc în 15 iunie, pe stadionul Parc de Princes, din Paris.

Clasament final – fotbal băieți

În competiția de fotbal a băieților, „Mihai Eminescu” din Pitești a ajuns în finală după ce a învins în faza grupelor Piatra Neamț cu 2-0 şi Slatina Timiş cu 5-1 și a remizat cu Oradea, scor 1-1. În marea finală, campionii au învins „Decebal” Constanța cu 2-1.

Mihnea Bucur, cel mai valoros fotbalist! Eduard Sanda, cel mai bun portar!

Matiș Razvan, cel mai tehnic jucător! Răzvan Nițuică, golgeter!

Locul I – Școala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești, jud. Argeș

Locul II – Liceul Teoretic Decebal Constanța, jud. Constanța

Locul III – Școala Gimnazială Elena Farago Craiova, jud. Dolj

Locul IV – Școala Gimnazială Dacia Oradea, jud. Bihor

Locul V – Liceul Corneliu Medrea Zlatna, jud. Alba

Locul VI – LPS Piatra Neamț, jud. Neamț

Locul VII – Școala Gimnazială din Slatina – Timiș, jud. Caraș Severin

Locul VIII – Colegiul Tehnic Feroviar Mihai I București, Sector 1

Tetratlon pe echipe

Liceul cu Program Sportiv Iaşi a devenit campioană națională la tetratlon pe echipe. În organizarea Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, etapa națională a întrecerii s-a desfăşurat pe Stadionul „Iolanda Balaş-Soter” din Capitală. La start au fost prezente cele mai bune 8 echipe din țară, care au obținut calificarea în urma etapelor regionale: Liceul Tehnologic „Ştefan Hell” Santana (Arad);Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” (Constanța); Liceul cu Program Sportiv Iaşi; Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” (Vâlcea); Şcoala Gimnazială nr. 190 Bucureşti; Liceul cu Program Sportiv Cluj Napoca; Liceul Tehnologic Topoloveni (Argeş); Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”(Alba). La capătul unei competiții pasionante, LPS Iaşi a terminat pe locul 1, devansând în clasamentul final LPS Cluj Napoca şi LPS „Nicolae Rotaru”. Fiecare echipă a fost alcătuită din patru fete şi patru băieți, iar cele patru probe programate au fost: 60 metri plat, aruncarea mingii de oină, săritura în lungime şi 800 metri plat. Arbitrajul a fost asigurat de către Federația Română de Atletism prin arbitrii delegați care au avut o prestație ireproşabilă. La festivitatea de decernare a premiilor, au luat parte şi medaliatele olimpice Ionela Tîrlea şi Violeta Beclea-Szekely, două dintre cele mai valoroase atlete pe care le-a avut România în ultimii 20 de ani.

Clasament final – atletism

Gabriel Voicu, cel mai valoros atlet, desemnat în urma punctajului acumulat după tabelul de punctaj!

Locul I – LPS Iași, jud. Iași

Locul II – LPS Cluj Napoca, jud. Cluj

Locul III – LPS Nicolae Rotaru Constanța, jud. Constanța

Locul IV – Colegiul Național Mircea Cel Bătrân Râmnicu Vâlcea, jud. Valcea

Locul V – Școala Gimnazială Mihai Eminescu Alba-Iulia, jud. Alba

Locul VI – Liceul Tehnologic Topoloveni, jud. Argeș

Locul VII – Liceul Tehnologic Ștefan Hell Santana, jud. Arad

Locul VIII – Școala Gimnazială Nr.190 București, Sector 4

Clasament final – badminton

Paul Haranguș, cel mai bun jucător de badminton!

Locul I – Școala Gimnazială George Călinescu, Onești, jud. Bacău

Locul II – Școala Gimnazială Nr. 129 București

Locul III – Școala Gimnazială Iuliu Hațiegan, Cluj-Napoca, jud. Cluj

Locul IV – Liceul Teoretic Nikolaus Lenau Timișoara, jud. Timiș

Locul V – Școala Gimnazială Berceni, jud. Prahova

Locul VI – Colegiul Național Vasile Alecsandri Galați, jud. Galați

Locul VII – Școala Gimnazială Nr. 1 Gh. Crăciun Zărnești, jud. Brașov

Locul VIII – Liceul Tehnologic Justinian Marina Băile Olănești, jud. Vâlcea

Volei (fete și băieți), rugby, oină și badminton

Liceul cu Program Sportiv Cluj-Napoca este campioana „Olimpiadei Gimnaziilor” la volei feminin, după ce s-a impus la etapa națională din 20-22 mai (desfășurată în Alba-Iulia). Întrecerile au avut loc în sălile de sport ale Colegiului Militar „Mihai Viteazul” și Colegiului „Horia,Cloșca și Crișan” și au reunit la start toate cele 8 echipe care au obținut calificarea la fazele regionale.

Clasament final – oină

Paul Haranguș, cel mai bun jucător de badminton!

Locul I – Școala Gimnazială George Călinescu, Onești, jud. Bacău

Locul II – Școala Gimnazială Nr. 129 București

Locul III – Școala Gimnazială Iuliu Hațiegan, Cluj-Napoca, jud. Cluj

Locul IV – Liceul Teoretic Nikolaus Lenau Timișoara, jud. Timiș

Locul V – Școala Gimnazială Berceni, jud. Prahova

Locul VI – Colegiul Național Vasile Alecsandri Galați, jud. Galați

Locul VII – Școala Gimnazială Nr. 1 Gh. Crăciun Zărnești, jud. Brașov

Locul VIII – Liceul Tehnologic Justinian Marina Băile Olănești, jud. Vâlcea

Articol publicat în Revista Junior Sport nr. 4 (apariție iulie 2016)

Autor: Comitetul Olimpic Român

Foto: Arhiva personală a Comitetului Olimpic Român

Adauga un comentariu

Cele mai noi stiri si articole

24 Ian 2020

„CARAVANA EDUCAȚIEI ÎN JUDEȚUL TIMIȘ”, parte a proiectului național „NĂSCUT PENTRU SPORT”

„CARAVANA EDUCAȚIEI ÎN JUDEȚUL TIMIȘ”, parte a proiectului național „NĂSCUT PENTRU SPORT” Asociația JUNIOR SPORT, în perioada iulie 2019-iunie 2020, în calitate de initiator, desfășoară „CARAVANA EDUCAȚIEI ÎN JUDEȚUL TIMIȘ”, parte a

Citeste mai mult →
28 Iun 2018

Briana Szabo…un nume promițător pentru viitorul tenisului românesc!

Briana Szabo…un nume promițător pentru viitorul tenisului românesc! În Revista Junior Sport avem marea bucurie să publicăm poveștile de succes ale micilor campioni, spuse chiar de părinții lor. C

Citeste mai mult →
19 Iun 2018

Școală și sport? Da, se poate!

Școală și sport? Da, se poate! Oana Anamaria Federica, o elevă mureșeancă din clasa a IV-a de la COLEGIUL NAȚIONAL UNIREA, care practică tenisul și care deja este

Citeste mai mult →