Cronica Jocurilor Olimpice de la Rio

Infinity Trophy

Scrima

Spadasinele au adus României singura medalie de aur la Jocurile Olimpice de vară de la Rio. Titlul olimpic cucerit la scrimă a permis țării noastre să rămână în Top 50. Aceasta a fost cea de-a 16-a medalie olimpică pentru scrima românească, respectiv al 4-lea titlu la JO și, totodată, cel dintâi pe echipe.

“Nu ne-a fost frică de nimeni. Nici nu poți ieși campion olimpic dacă te temi. Noi am fost o echipă. Și am dovedit deseori că știm să depășim momentele grele.”(Simona Pop)

“Sper ca prin această medalie de aur, scrima să fie mult mai bine cunoscută, să vină iar copiii la sală pentru a se antrena” (Simona Gherman)

“Am avut un cantonament de trei săptămâni în Poiana Brasov. Norocul nostru că mai există copii pasionați. Și le spun copii pentru că vârsta mă dezavantajează. Ei sunt parte din aceastaă echipă olimpică! Nu am folosit ultimele metode de antrenament, cu siguranță nici pe cele mai performante, dar ei au făcut cât toate la un loc și pentru asta le mulțumesc!” (Ana Maria Popescu Brânză)

 Ediția de la Rio a Jocurilor Olimpice de vară a confirmat, într-o mare măsură, previziunile în ceea ce privește evoluțiile sportivilor noștri. Singura medalie de aur a fost obținută de echipa feminină de spadă în componența Ana Maria Popescu Brânză, Simona Gherman, Simona Pop (toate legitimate la Steaua) și Loredana Dinu (Dinamo). Elevele antrenorilor Dan Podeanu și George Epurescu au trecut mai întâi de SUA (24-23 prin „tușa de aur”), a dispus în semifinale de Rusia (45-31), pentru ca în finală să se impună clar (44-38) în fața Chinei, campioana mondială en titre. Spadasinele noastre s-au revanșat astfel pentru nereușita de la Londra, din 2012, cucerind cea de-a 16-a medalie olimpică pentru scrima românească, respectiv al 4-lea titlu olimpic și, totodată, cel dintâi pe echipe. Reușita n-a fost surprinzătoare, fapt subliniat de Mihai Covaliu, președintele FR de Scrimă: ‘’Din 1956, de la Melbourne, la fiecare ediție a Jocurilor Olimpice de vară, cu excepția a patru ediții, noi am fost mereu pe podiumul de premiere. Dorim să rămânem în elita sportului mondial››. Campionul olimpic de la Sydney a fost completat de Ana Pascu, vicepreședintele Federației Internaționale de Scrimă: „O întâmplare a fost că spadasinele noastre n-au cucerit medalie la Londra, în 2012. Atunci a fost o întâmplare!”. Atât Ana Maria Popescu, cât și Mihai Covaliu au ținut să le mulțumească și sportivilor care, deși se aflau în vacanță, au acceptat să le fie parteneri de antrenament spadasinelor în perioada de dinaintea competiției de la Rio. Președintele FRS s-a arătat încrezător în ceea ce privește viitorul scrimei din țara noastră, în timp ce Ana Pascu a subliniat faptul că oamenii care activează în acest sport, la noi, sunt deschiși la nou, dispuși să învețe și de la alții. ‘’Acum, în lume se lucrează în adevărate uzine. Se apelează la știință pentru a se atinge performanțe în scrimă. Trebuie să menționez că, din mai multe motive, avem o bază restrânsă de selecție. Așa cum se face în SUA, trebuie să ținem legătura cu școlile, cu universitățile”, a spus vicepreședintele forului mondial, care a tras, totodată, un semnal de alarmă în privința antrenorilor (și) din scrimă: „Dacă nu vom reuși să îi stimulăm, ei vor pleca pentru bani în alte țări’’.

 Tenis

Premieră pentru tenisul din România. Florin Mergea și Horia Tecău au ocupat locul 2 la dublu masculin. De două ori campioni la juniori în turneul de la Wimbledon, Mergea și Tecău și-au confirmat clasa mondială, disputând finala turneului olimpic. Ei au cedat la mare luptă (2-6, 6-3, 4-6) în fața spaniolilor Rafael Nadal şi Marc Lopez. Creditați cu a 5-a șansă în proba de dublu, la masculin, Florin Mergea și Horia Tecău au adus cea dintâi medalie olimpică din istoria tenisului românesc. Ei au depășit, totodată, performanța înregistrată de George Cosac și Dinu Pescariu, care jucaseră în sferturile de finală la JO de vară Barcelona 1992. Până la finală, Tecău și Mergea au trecut, rând pe rând, de cuplurile Federico Delbonis/Guillermo Duran (Argentina / 6-3, 6-2), Santiago Gonzalez/Miguel-Angel Reyes-Varela (Mexic / 6-3, 7-6/9) și Marcelo Melo/Bruno Soares (Brazilia / 6-4, 5-7, 6-2). Îndeosebi ultima dispută a fost aprigă, mai cu seamă că jucătorii noștri i-au avut în față pe doi reprezentanți ai gazdelor competiției, ceea ce a făcut ca și majoritatea spectatorilor să le fie ostili. În afară de reușita de la dublu masculin, trebuie consemnat faptul că la simplu feminin, Monica Niculescu a înregistrat și cea dintâi victorie (turul 1) a jucătoarelor noastre de tenis la Jocurile Olimpice de vară (6-2, 6-3 cu Veronica Cepede Royg din Paraguay) – din păcate, ea a abandonat mai apoi, acuzând dureri la spate. De asemenea, la dublu mixt, Horia Tecău și Irina Begu s-au oprit în sferturile de finală, ei pierzând (4-6, 5-7) disputa cu cehii Lucie Hradecka/Radek Stepanek – Horia evoluase înainte în finala de dublu masculin…

Canotaj

Revenire fantastică pentru barca de 8+1.

Și canotajul a revenit pe lista sporturilor care ne-au adus medalii olimpice la Rio, după sincopa de la Londra, din 2012. Cu toate că nu era creditată cu mari șanse, barca feminină de 8+1 rame, în componența Roxana Cogianu, Ioana Strungaru, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Mădălina Bereș, Laura Oprea, Adelina Boguș, Andreea Boghian și Daniela Druncea, a cucerit medalia de bronz după o revenire fantastică – cu 500 de metri înainte de finiș ea se afla pe ultima poziție…

 Alte clasări ale sportivilor români la JO de la RIO

Haltere

La haltere, Gabriel Sâncrăian (85 kg) a furnizat o frumoasă surpriză câștigând medalia de bronz – la JO se acordă medalii doar la total, nu și la cele două procedee. Românul a totalizat 390 kg, după 173 kg la smuls și 217 kg la aruncat. El a reușit astfel să urce pe podium după ce alți favoriți au ratat.

Lupte

La lupte, românul de orgine cecenă Albert Saritov (cat. 97 kg) a câștigat disputa cu georgianul Elizbar Odikadze pentru medalia de bronz. În aceeași fază a competiției, dar la categoria 98 kg, procedeul greco-romane, Alin Alexuc-Ciurariu a fost aproape de medalia de bronz, însă el s-a înclinat în fața turcului Cenk Ildem. – s-a clasat pe locul 5.

Atletism

Andrei Gag (25 de ani) a ocupat locul 13 la aruncarea greutății.

Box

Mihai Nistor (25 de ani) s-a clasat pe locul 9 la categoria +91 kg, fiind declarat învins în fața iordanianului Hussein Iashaish… Decizia arbitrilor judecător a fost contestată vehement de spectatori.

Gimnastică artistică

Marian Drăgulescu (35 de ani) s-a clasat pe locul 4 la sărituri, fiind la egalitate cu ocupantul poziției a treia, însă având o notă la execuție puțin mai slabă… Calificați într-o finală, Cătălina Ponor (bârnă) și Andrei Muntean (paralele) au terminat pe 7, respectiv pe 6.

Gimnastică ritmică

Ana Luiza Filiorianu (17 ani) a ocupat locul 22 în clasamentul calificărilor din 26 de sportive (67,458 puncte)

Handbal

Echipa feminină a României n-a izbutit să se califice în sferturile de finală – la egalitate de puncte cu formația africană, departajarea fiind făcută de rezultatul direct, unul care i-a fost nefavorabil. Tricolorele au ocupat locul 9.

Judo

Corina Căprioriu (30 de ani / categoria 57 kg) și Andreea Chițu (28 de ani / cat. 52 kg) au terminat pe pozițiile 5, respectiv 7.

Natație

Robert Glință (19 ani) a terminat pe locul 8 în finala olimpică de 100 m spate.

Tenis de masă

Adrian Crișan s-a calificat în optimi de finală, clasându-se pe locurile 9-16.

Tir

Campion olimpic la Londra, în 2012, Alin Moldoveanu n-a prins finala, clasându-se pe locul 19.

 Articol publicat în Revista Junior Sport nr. 5 (apariție octombrie 2016)

Autor: Marian Burlacu

Adauga un comentariu

Cele mai noi stiri si articole

24 Ian 2020

„CARAVANA EDUCAȚIEI ÎN JUDEȚUL TIMIȘ”, parte a proiectului național „NĂSCUT PENTRU SPORT”

„CARAVANA EDUCAȚIEI ÎN JUDEȚUL TIMIȘ”, parte a proiectului național „NĂSCUT PENTRU SPORT” Asociația JUNIOR SPORT, în perioada iulie 2019-iunie 2020, în calitate de initiator, desfășoară „CARAVANA EDUCAȚIEI ÎN JUDEȚUL TIMIȘ”, parte a

Citeste mai mult →
28 Iun 2018

Briana Szabo…un nume promițător pentru viitorul tenisului românesc!

Briana Szabo…un nume promițător pentru viitorul tenisului românesc! În Revista Junior Sport avem marea bucurie să publicăm poveștile de succes ale micilor campioni, spuse chiar de părinții lor. C

Citeste mai mult →
19 Iun 2018

Școală și sport? Da, se poate!

Școală și sport? Da, se poate! Oana Anamaria Federica, o elevă mureșeancă din clasa a IV-a de la COLEGIUL NAȚIONAL UNIREA, care practică tenisul și care deja este

Citeste mai mult →