Federația Română a Asociațiilor de Fizioterapie ne-a trimis la redacție acest comunicat prin care își manifestă nemulțumirea față de decizia Ministerului Sănătății de a nu mai elibera autorizații de liberă practică.

Vă redăm în rândurile de mai jos integral acest comunicat de presă.

 

 

„Ministerul Sănătății îngrădește dreptul de a profesa absolvenților cu licență, furnizori de servicii de îngrijire a sănătății.

Direcțiile de Sănătate Publică NU MAI ELIBEREAZĂ AUTORIZAȚII DE LIBERĂ PRACTICĂ pentru absolvenții Facultăților de Medicină, specializarea Balneofiziokinetoterapie și recuperare și ai Facultăților de Educație Fizică  și Sport, specializarea Kinetoterapie și Motricitate Specială prin amânarea punerii în aplicare a legii 229/2016, privind organizarea și exercitarea profesiei de fizioterapeut, precum și pentru înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Fizioterapeuților din România, publicată în MO nr. 0939 din 22 noiembrie 2016.

Aceasta are deja consecințe grave în ceea ce privește:

  1. Angajarea absolvenților mai sus menționați în sistemul de sănătate public și privat;
  2. Migrația acestora în spațiul Comunității Europene;
  3. Promovarea acestora în grade profesionale;
  4. Autorizarea cabinetelor de liberă practică pentru alte activități referitoare la sănătatea umană (cod CAEN 8690);
  5. Furnizarea de către acești absolvenți a serviciilor de îngrijiri de sănătate pentru pacientul român, cu repercusiuni majore asupra sistemului  de asigurări de sănătate.

Această situație afectează aproximativ  2000-2500 de specialiști, persoane care au familii, în îngrijire copii, care au rate la bancă.

            Prin nerespectarea termenelor legale prevăzute de lege prin care:

  • Ministerul Sănătății aprobă prin OMS și publică în MO al României Statutul și Regulamentul intern de organizare și funcționare al Colegiului Fizioterapeuților din România, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi – art. 20, alin (4);
  • Ministerul Sănătății împreună cu Ministerul Educației Naționale și cu consultarea reprezentanților asociațiilor de fizioterapie din România, emit normele metodologice de aplicare a legii 229/2016, în termen de 90 de zile de la intrarea n vigoare a prezentei legi – art. 27 alin (1),

Autoritatea publică nu face altceva decât să încalce dreptul de exercitare a profesiei de către absolvenții unor facultăți acreditate de Ministerul Educației Naționale, cu programe acreditate de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior-ARACIS , precum și dreptul constituțional la muncă și  protecție socială a muncii.

Federația Română a Asociaţiilor de Fizioterapie-FRAF, inițiator al proiectului de lege, reprezintă kinetoterapeuții, prof. CFM,  fiziokinetoterapeuții și balneofiziokinetoterapeuții angajați în sistemul de sănătate public și privat şi are ca misiune asigurarea calității serviciilor de fizioterapie* în scopul protecției pacientului.

și este singura asociație profesională din România membră cu drepturi depline a Confederaţiei Mondiale de Fizioterapie (WCPT) și a Confederaţiei Mondiale de Fizioterapie – Regiunea Europa (WCPT-ER).

Fizioterapia reprezintă o parte importantă a serviciilor de îngrijire a sănătății, prin efectele benefice pe care le are asupra recâștigării independenței funcționale a individului  și a reintegrării socio-profesionale a acestuia, atunci când  funcția lui a fost alterată/afectată. Reprezintă o terapie ieftină și non invazivă care poate fi aplicată încă de la naștere până la vârsta a treia, cu rezultate remarcabile și susținute de studii și cercetări efectuate în numeroase țări ale lumii. Aceste statistici confirmă eficiența și costurile reduse ale serviciilor de fizioterapie pentru sistemele de sănătate care beneficiază la scară largă de acestea.”

*Termenii de fizioterapie/fizioterapeut sunt preluați de la WCPT, organizație care reprezintă specialiștii în domeniu la nivel mondial. În România, în COR,  există grupa 2264 – Fizioterapuți, care îi include pe Fiziokinetoterapeuți, Fizioterapeuți, Cercetător în fiziokinetoterapie, Asistent de cercetare în fiziokinetoterapie, Kinetoterapeut și Prof. CFM.