Cortina s-a lăsat aseară, la Teatrul de pe Lipscani, în ropote de aplauze  peste primul spectacol al gladiatorilor lui Szobi Cseh! Este superb că visul lui Szobi Cseh continuă! “Aquarelle”, a fost un spectacol unic, în care tinerii sportivi (gladiatorii) au interpretrat, pe muzică live, un act artistic complex, condimentat cu mişcare şi lupte scenice de teatru, elemente de acrobatică, arte marțiale şi scrimă artistică. Povestea de viaţă a lui Cristian Stoica a prins contur pe scena teatrului, construită fiind în jurul chitării clasice, într-un recital oferit de Radu Vâlcu. ‘’Copiii au muncit mult şi asta s-a văzut în spectacol. Au realizat o performanţă unică, au executat impecabil elementele acrobatice cu grad ridicat de dificultate pe ritmul muzicii, luptele scenice şi interpretarea artistică au fost perfecte.  Abia aşteptăm să ne întoarcem în sală să ne putem antrena în continuare pentru că în 2017 am pregătit o mulţime de surprize. Gladiatorii mei sunt talentaţi, muncitori şi au multe de arătat. Din păcate, însă, nici anul acesta nu avem certitudinea că o putem face în linişte pentru că primăria întârzie să ne semneze contractul. Cu regret spun că în fiecare an tata se confrunta cu această problemă şi se pare că şi noi la fel. Copiii mei merită să strălucească în continuare, iar activitatea asociaţiei nu trebuie să se oprească aici în lipsa unui contract semnat de primărie!’’, ne-a declarat președintele Asociației Gladiator, Arpad Cseh.

 

Cine este Cristian Stoica?

Un copil care a trăit printre gunoie la propriu, crescând pe un câmp de la marginea capitalei, este acum un adevărat învingător, atât în viață, cât și în sport, artă! Chiar dacă asociația nu este afiliată și el nu poate participa, concura, la campionate nationale, tânărul are deja la activ, de la gale mici, 9 victorii la K1, full contact. În plus, talentul lui s-a dovedit a fi unul mare, pe măsura muncii și pasiunii sale, și pentru acrobație. La ora actuală el se numără printre cei mai buni cascadori ai asociației. Practic, viața lui s-a schimbat radical odată ce a intrat în rândurile gladiatorilor. Tocmai acesta a fost și mesajul transmis în spectacolul “Aquarelle”. Adevărata ierarhie a valorilor nu ia în calcul bogăția, decât pe cea sufletească și poți să ajungi campion, un performer, indiferent de condițiile de viață în care ai fost nevoit să te formezi.

 

Cine sunt gladiatorii?

“Asociaţia Gladiator s-a înfiinţat la iniţiativa lui tatălui meu Szobi Cseh , din dorinţa lui de a-i ajuta pe copiii fără posibilităţi materiale să se integreze în societate. Astfel, din anul 2005, programul şi-a propus să-i înveţe pe aceşti copii şi, totodată, să-i ajute, să-şi canalizeze energia într-un mod pozitiv, prin sport. Programul s-a bucurat de un real succes datorită rezultatelor pe care le-a avut. Evoluţia copiilor a fost vizibilă, atât din punct de vedere al comportamentului, al conduitei morale şi fizice, cât şi din punct de vedere profesional. Majoritatea dintre ei au obţinut locuri de muncă în circuri, roluri de cascadori în filme, spoturi tv sau ca alpinişti utilitari. Văzând că lucrurile evoluează într-un mod spectaculos cu copiii sărmani şi cei din centre de plasament, Szobi Cseh a mai pus un pariu. În anul 2008, el a creat un program de pregătire prin care a încercat să schimbe destinele unor tineri cu handicap grav, ceea ce s-a şi întâmplat. Programul de recuperare a avut şi el succes deoarece copiii au răspuns pozitiv metodelor de recuperare create de Szobi. Prin sport, ei au învăţat să zâmbească şi să interacţioneze mai uşor cu cei din jurul lor.” (Arpad Cseh).

După trecerea în nefiinţă a lui Szobi Cseh, fiul său, Arpad Cseh, a preluat conducerea şi coordonarea proiectului Gladiator şi se luptă să obţină sponsorizări pentru a putea continua munca pe care tatăl său a început-o şi chiar să o dezvolte pe plan naţional.”

 

Autor: Beatrice Mercado

Sursa: Asociaţia Gladiator- Szobi Cseh